20 Ocak 2013 Pazar

Rusça Ders 3

19) И и [i] (Türkçe'deki İ harfi)

Not: Cümle içinde tek başına kullanıldığında "ve" anlamını kazanır. Mesela "папа и мама" cümlesinde "ve" anlamını kazanmıştır. Okunuşu "papa i mama", Türkçe anlamı "baba ve anne".

Ира [ira] = Bir kadın ismi
Иван [ivan] = Bir erkek ismi
игра [igra] = oyun
икра [ikra] = havyar (Ruslar çok severler :))
искра [iskra] = kıvılcım

20) Ы ы (Çok derinden, boğazdan gelen bir и [i] sesidir)

İlk başlarda dediğimiz gibi Rusça'da vurgunun çok önemi vardır. Normal bir "i" harfini söylemekle, boğazdan söylemek cümle yazılışını ve hatta anlamını değiştirebiliyor. Bu harfi çıkarmanın bir alıştırma metodu vardır. Dilinizin orta kısmını ağzın arkasına itin ve dudaklarınızın (dişler değil) arasına bir kalem yerleştirip "i" sesi çıkarmaya çalışın.

сыр [sıyr] = peynir
сын [sıyn] = erkek evlat
рыба [rıyba] = balık

21) Это звуки [к'] , [г'] ( [ki], [gi] sesleri)

Sadece ses çalışması yönünden ve şuanda temelini bilmek işimize yarayacağı için bu konuya değiniyorum. İlerde çoğul haller daha detaylı olarak işlenecek. 

Rusça'da kelimelerin sonu belirli harflerle değişerek veya harf eklenerek çoğul hale getirilirler. Şuana kadar öğrendiğimiz kelimelerden örnek verelim.

стакан [sıtakan] bardak --------------- стаканы [sıtakani] bardaklar
буква [bukva] harf ---------------------- буквы [bukvi] harfler
ваза [vaza] vazo ------------------------ вазы [vazi] vazolar (teklilinde a harfi vurguluyken, çoğulunda direk okunur. vurgu yoktur.)

комната [komnata] oda ---------------- комнаты [komnati]
дата [data] tarih (20.01.2013 gibi) --- даты [dati] tarihler (tekilinde a harfi vurguluyken, çoğulunda yoktur)

папка [papka] dosya -------------------- папки [papki] dosyalar
доска [daska] (yazı) tahta(sı) ------------- доски [daski] tahtalar
звук [zıvuk] ses -------------------------- звуки [zıvuki] sesler (tekilinde vurgu yokken, çoğununda u harfinde vurgu vardır)

парк [park] park -------------------------- парки [parki] parklar (tekilinde vurgu yokken, çoğununda a harfinde vurgu vardır)

бумага [bumaga] kağıt ----------------- бумаги [bumagi] kağıtlar

Hemen aklınıza, nereden nasıl geliyor bu kelimelerdeki değişimşer diye düşünebilirsiniz. Çoğul haller ve vurgular, zamanla çalışa çalışa tamamen zihninize yerleşektir. Bu konuya ileride daha geniş ve detaylı olarak öğreneceğiz. Şimdilik bu kadar bilmeniz yeterlidir.

Gelecek ders görüşmek üzere. Arada sırada rusça birşeyler dinleyerek kulak aşinalığı kazanabilirsiniz. Başkangıç için Rusça müzikler iyi seçeneklerdir. Bir dahaki ders görüşmek dileğiyle


                                                     Тина Кароль - Ноченька



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder